Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Den sidste tid

Den 19. september 1944 opløste tyskerne det danske politi. Selvom politikorpset havde taget aktivt del i samarbejdet med besættelsesmagten, blev det oplevet som en potentiel militær trussel mod den tyske tilstedeværelse i Danmark. Med politiets forsvinden indledtes for alvor en lovløs periode i Danmark, præget af vold og berigelseskriminalitet, der skulle løbe lige til besættelsens afslutning. Antallet af mord steg dramatisk. I takt med Tysklands sammenbrud i krigen blev det også sværere at skaffe varer til landet. Problemerne tårnede sig op i de sidste måneder af besættelsen, og i 1945 var Danmark et nedslidt land, præget af forstærket varemangel, frygt og konflikter. 

Den sidste tid
Dansk politibetjent føres bort af tyske soldater i Ålborg under besættelsesmagtens opløsning af dansk politi d. 19. september 1944.

Usikkerhed op til befrielsen

Op til befrielsen i 1945 var usikkerheden stor blandt mange danskere. Ville tyskerne intensivere deres undertrykkelse - for at stoppe modstandsbevægelsen? Og risikerede man, at tyskerne ville tage en sidste kamp med Sovjetunionen, USA og Storbritannien på dansk jord?

Den sidste tid
Den politiløse tid. Butiksvinduer er blevet beskyttet imod tyveri ved hjælp af skodder.
Den sidste tid
Amaliegade ved Amalienborg afspærres før kampen mod en tysk styrke i forbindelse med aktionen mod politiet d. 19. september 1944

Besættelsen


Frøslevlejren - den tidligere fangelejr for det tyske sikkerhedspolitis fanger i Danmark - er et besøg værd, hvis du ønsker at opleve en spændende del af besættelsestidens Danmark.